zeleninové "bramboráčky"

06.01.2012 10:22

 

Zeleninová variace na bramboráčky, trošku jinak kořeněná. Inspiraci jsem našla v lednovém Gurmetu, ale protože na jejich zeleninové střapce mi půlka věcí chyběla, udělala jsem placičky podle vlastní fantazie. Zeleninová jídla bych mohla pořád a placičky jsou skvělé! Jídlo je jednoduché na přípravu, zvládne ho každý =)  a my si k němu dali ještě okurkový salát.... 

 

na dvě porce potřebujete:

  • 1 menší cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 1 malou cuketu
  • 1 bramboru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kari (nebo více dle chuti)
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • hladkou mouku dle potřeby
  • olej na smažení

 

Připravíte:

Cibuli nakrájejte na jemno, dejte do misky. Mrkev a bramboru oškrábejte, cuketu není třeba loupat a vše na hrubo nastrouhejte k cibuli. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, koření a vše promíchejte. Pak promíchávejte a přidávejte mouku, jak bude třeba, aby těsto dosáhlo bramborákové konzistence (nebylo potřeba moc, odhadem tak 5-7 lžic).

Takhle by mělo vypadat: 

 

 

Na pánvi rozpalte olej, podle pánve, na litinovou stačila lžíce a placičky se dělaly dobře. Těsto nabírejte lžící a tvořte na pánvi tenké placičky, aby se dobře obracely a netrhaly, stačí malé, na pánev čtyři.

Smažte dozlatova po obou stranách a hotové odkládejte na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk. Podávejte ihned, třeba se salátovým doprovodem =)