zelenina na páře

07.12.2011 19:12

 

není to ani tak recept, jako spíš inspirace na lehké, třebas i dietní jídlo

 

Potřebujete:

  • zeleninu, v libovolném množství a druhovém složení.
  • Např. Fazolkové lusky, brokolici, mrkev, cukrový hrách, růžičkovou kapustu, cuketu, l lilek, papriky...
  •  
  • přílohu, třeba brambory, bagetu, hranolky, kuskus.... (dle vašich ctěných chutí)
  •  
  • máslo, tak lžíci
  • koření nebo bylinky (použila jsem třeba provensálské, nebo máte-li to štěstí a na zahrádce vám zrovna rostou bylinky... )
  • sůl


Vyrobíte:

zeleninku očistěte a nakrájejte na kousky přibližně stejné, ale jinak libovolné velikosti,
na plotýnku si připravte hrnec s vodou a k němu pařák, nebo nástavbový hrnec s dírkama ve dně.
Pokud si jako přílohu děláte brambory a nepoužíváte pařák, můžete je dát vařit do vody ve spodním hrnci. Až se voda začne vařit, naházejte do pařáku/síta/děrovaného hrnce nejtvrdší zeleninu a dejte jí trochu náskok před tou měkčí, kterou přidáte tak po pěti minutkách.

Přiklopte poklicí a nechte páru pracovat.  Zeleninka by měla změknout, ale v žádném případě ji neproměňujte na bláto, stačí trošku.
Na pánvi rozpusťte lžíci nebo dvě másla (podle množství zeleniny) a okapanou zeleninu do něj vyklopte, okořeňte, osolte podle chuti, pořádně promíchejte... no, a je hotovo =)