zelené zeleninové lasagne

21.03.2013 15:26

 

lasagne s bešamelem, parmazánem a spoustou zelené zeleniny

lasagne jsme použili domácí, ale pokud je nemůžete, nebo nechcete dělat, stačí kupované

není to jídlo hotové za pět minut, ale ta trocha práce se určitě vyplatí, zvlášť pokud můžete, jako já, hromadu zeleniny v každém jídle, lasagne jsou chuťově jemné a nijak zvlášť těžké

 

rozpis ingrediencí je na jednu zapékací misku o cca třech porcích, ale množství uzpůsobte podle svého, pokud děláte domácí těstoviny, mělo by stačit množství těsta ze dvou vajíček, postup výroby těstoviny se strojkem v tomto receptu neuvádím, lasagne beru jako hotovou surovinu, ale když budete mít domácí čerstvé, neusušené, nemusíte je předvařovat

 

 

budete potřebovat:

  • 1 balení hotových lasagní, nebo potřebné množství domácích
  • 35 g másla (+ na vymazání formy)
  • 35 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • muškátový oříšek
  • hrst nastrouhaného parmazánu (gran moravie)+ na posypání
  • 1 malou cuketku
  • asi 3 menší hrsti hrášku (může být mražený)
  • alespoň pět hrstí opraných čerstvých lístků baby špenátu
  • dvě lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

připravíte:

 

nejrpve si uvaříme bešamel s parmazánem:

Máslo dejte do hlubší pánve a nechte rozpustit, přisypte do něj mouku, promíchejte a když směs začne růžovět, přilévejte za stálého míchání mléko, dál míchejte, dokud směs nezhoustne, aby nevznikly hrudky, pak nechte 10 minut provařit, do směsi přistrouhejte špetku muškátového oříšku. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se nerozpustí, ochutnejte a podle chuti přisolte. Hotový bešamel nechte zchladnout.

Na druhou pánev nalijte olivový olej, rozehřejte ho (není nutné příliš) a asi 3 minuty na něm opékejte cuketu a hrášek (je-li hrášek ještě zmrzlý, chvilku déle), pak přidejte špenát a promíchávejte, dokud nezavadne, směs jemně opepřete a osolte, dostavte z ohně.

Do většího hrnce dejte vařit hodně osolenou vodu. Mezitím si připravte zapékací mísu na lasagne a vymažte ji máslem.

Když voda vře, ponořte do ní vždy několik plátků lasagní (jen tolik, aby vytvořily první vrstvu a opatrně, aby se neslepily, můžete je jemně nadzvednout ode dna) a nechte chvíli povařit, ne však úplně do měkka, stačí aby zvláčněly.

Uvařené lasagně vyndejte (použila jsem takové kulaté kleštičky, kterými se obrací věci na grilu) a rozložte první vrstvu těstovin na dno zapékací mísy. Do vody ponořte další várku lasagní. Než se povaří, potřete rozložené lasagně bešamelem (kdyby vám moc zhoustl, přilijte do něj trochu mléka a rozmíchejte) a na bešamel navrstvěte část zeleniny (odhadněte množství vrstev podle rozměrů zapékací mísy a zeleninu a bešamel si rozdělte, aby obojí vystačilo). Na zeleninu rozložte další vrstvu těstovin, pak opět bešamel a zeleninu.. opakujte, dokud vše nespotřebujete, ale poslední vrstva musí být bešamel. 

Pokud máte bešamel hustší, můžete kolem naskládaných lasagní přilít ještě trošku vody (ale opravdu jen malinko) aby se dovařily.

Na bešamel nastrouhejte ještě vrstvičku parmazánu. 

Zapékejte v troubě na 180 stupňů celsia, dokud povrch nezačne zlátnout.

Dobrou chuť! =)

 

A do směsi zeleniny můžete použit také zelený chřest.