výroba tvarohu

10.12.2011 09:37

Návod od Piškota =)...

 

Aneb kdo jí tvaroh, vidí za roh....hehm:-)

Na výrobě tvarohu neni nic složitýho a může si ho připravit každej sám. Potřebujete jenom dostatečně velkou místnost na aparaturu o rozměrech 3x3 metru, dva hektolitrové kotle a pár dojnic.

Anebo lépe hrnec , sporák, teploměr a plátýnko.

ingredience:

Plnotučné mléko (pokud možno přímo od kravičky, tudíž ne sterilované ani pasterované)

postup:

Mléko necháme zkysnout. To znamená, že ho přivedem do stavu pro většinu lidé nepitelného, určeného k vyhození. Pro urychlení kysnutí můžeme do mléka vhodit kousek chlebové kůrky, ale myslím, že se obejdete i bez toho. Obvykle stačí den nebo dva.
Kyselé mléko zahřejeme na 45-50 stupňů, pokud nemáte teploměr, nezoufejte. Prostě se snažte, aby to celé neprošlo varem, pouze se oddělovala syrovátka od hrudek tvarohu, které se v hrnci začnou tvořit. Oddělenou syrovátku potřebujeme odlejt. Nejjednodušší je použít malé plátno, které vložíme na cedník a obsah hrnce do něj nalijeme. Necháme pár minut odkapat, pak ještě plátýnko uzavřem a přebytek syrovátky vymačkáme. Kdo má radši tvrdší tvaroh, může při odkapávání plátýnko zatížit.

Výsledný tvaroh je skvělý ještě teplý, nadrobený na chlebu a osolený, popřípadě vylepšený o čerstvé či sušené bylinky.
Syrovátku také nemusíte vylévat. Studená je skvělým osvěžením v létě. Nicméně bych to s ní nepřeháněl:-)

Dobrou chuť