velikonoční nádivka - hlavička

08.04.2012 21:01

 

náš obyčejný, pokusem omylem vytvořený recept na velikonoční nádivku =) moc jsme si na ní pochutnali.

Místo kopřiv můžete použít i listový špenát, ale kopřivy jsou moc dobré, takže s chutí do nich! 

 

potřebujete: 

 

  • 250 g uzeného masa (krkovice, nebo obrané z uvařených kostí)
  • kopřivy - nevážila jsem, byl jich v syrovém stavu takový pugét akorát na udržení v ruce, ale může být i víc
  • dva rohlíky
  • dvě vejce
  • 1 dl mléka
  • sůl, pepř
  • hrst nasekaných mandlí, nebo mandlových plátků
  • máslo

 

Kopřivy spařte asi minutu ve vroucí vodě, pak propláchněte studenou, lehce vyždímejte a nasekejte. Přesuňte do větší mísy.

Uzené maso a rohlíky nakrájete na kostičky a přidejte ke kopřivám. 

Žloutky oddělte od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Žloutky přidejte do mísy, přilijte mléko, opepřete a opatrně solte (podle toho, jak slané je uzené maso). Vše v míse řádně promíchejte. 

Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků.

Hmotu rozetřete do pekáčku, posypejte mandlemi a poklaďte tenoučkými plátky másla.

Pečte na 180 stupňů, dozlatova a do křupava.

 

Poměr surovin lze měnit podle chuti. Dočetla jsem se, že na jeden rohlík by mělo být jedno vejce, ale jinak lze poměr kopřiv a masa upravovat, jak je libo =)