vánočka

23.12.2011 16:16

 

Na vánočku podle tohoto receptu nedám dopustit. Recept mám od mamky, ale kde se vzal u ní netuším. Není to vánočka nadýchaná bublinkatá a lehká, ale je plná máslové chuti, vláčná a přitom hutná, nepříliš sladká a dle mého prostě dokonalá =) 

Vím, že dávat recept 23. odpoledne je dost pozdě, ale jsou tu fotky naší letošní krasavice. Udělala jsem jednu velkou a jednu malou (ta šla do mrazáku na později) a ta velká se skoro vůbec nerozlezla, je sice trošku nepravidelná, ale táák dobrá!

A tedy pokud si chcete upéct dobrotu (Vánoce nevánoce, jíst se dá kdykoli a těsto také můžete upéct jako bochník), tady je recept. Většinou dělám těsto z půlky, to vystačí akorát na jednu vánočku o velikosti "tak akorát", letos jsem dělala cca ze 2/3 a zbylo ještě na malou do zásoby. 

 

potřebujete:

 

 

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 vejce + jedno rozšlehané na potírání
  • 2 žloutky
  • 63 g droždí
  • ½ l mléka
  • ½ lžičky soli
  • mandle, oříšky, rozinky...

 

připravíte

 

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a míchejte, dokud se jakýmsi zázrakem nestane z cukru a droždí tekutina.

Máslo se sádlem nechte rozpustit a zchladnout.

K tekutému droždí přidejte trochu mléka z celkového množství, vejce, žloutky a rozmíchejte.

Pak přidejte rozpuštěné máslo se sádlem.

 

Do mísy dále přidávejte po částech mouku a cukr, sůl a zbytek mléka (většinou ani není všechno mléko potřeba, přidávejte proto opatrně). Když těsto drží pohromadě, přesuňte ho na vál a propracovávejte rukama.

Těsto potřebuje dlouhé propracování, čím déle vydržíte, tím lépe, klidně i 10 minut. Mělo by být vláčné, měkké, ale nelepivé.

 

Propracované těsto přesuňte zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout 4 hodiny.

 

Po vykynutí ho opět propracujte, můžete do něj přidat oříšk, rozinky... A pak ho rozdělte.

 

Z celého tohoto množství jsou dvě vánočky průměrné velikosti, nebo jedna obří, která se ale hůř peče a myslím, že nám by se do trouby nevešla =D. Na každou vánočku potřebujete devět stejných bochánků. Z bochánků vyválejte prameny a upleťte vánočky. Spodní patro ze 4 pramenů, prostřední ze tří a nahoru zakrucánek ze dvou. Na youtube jsou spousty návodů k pletení, pokud nevíte jak na to =)

Každé patro přesunujte na plech zvlášť a vždy, než položíte další, to předchozí uprostřed hřbetem ruky trochu rozplacaťte, vytvoříte takový důlek, do kterého se další patro usadí.

 

Vánočky nechte ještě půl hodiny kynout na plechu. Pak je pomažte rozšlehaným vajíčkem, posypte oříšky, ozdobte mandlemi... dle vlastní chuti a fantazie. Před pečením každou zpevněte špejlí, nejlépe na třech místech, zapíchnout šikmo, proti sobě a skrz všechna patra. Pomůže to, aby se vánočka nerozjela.

Peče se asi hodinu, přičemž začněte na 220 stupních a postupně ubírejte až na 100. Upečenost můžete zkusit špejlí. Na povrchu by měla být tmavě zlatohnědá... viz. fotky.

 

 

Musím se přiznat, že trochu podvádím... pomáhá mi pekárna =) Pokud máte domácí pekárnu, stačí provést první část postupu: rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte trošku mléka, rozmíchejte, přidejte vajíčka, rozpuštěné máslo a sádlo, ještě asi 2/3 mléka a všechno spolu znovu promíchejte. Směs nalijte do nádobky pekárny a navrch nasypejte vše sypké. Zvolte program těsto. U naší pekárny je dlouhý hodinu a půl, během něhož je těsto krásně uhněteno a vykynuto. Ze začátku u pekárny stojím, kontroluji konzistenci a případně přilévám zbylou třetinu mléka. Troška vždycky zbyde... Ještě upozorňuji, že 2/3 dávky pekárna zvládne, těsto je po vykynutí v nádobce tak akorát ke kraji. Nevím, jak by se vešla celá dávka.

Když program dojede, nechám těsto v zavřené vypnuté pekárně ještě asi půl hodiny, je tam pěkně v teploučku a nakyne tak akorát.