Recept z maminčiny kuchyně. Ořechy mohou být vlašské, nebo mandle. Osobně dávám přednost mandlím, které ještě oloupu, ale záleží, jakou chuť máte raději.
Potřebujete:
Mouku prosejte do mísy. Přisypte cukr a ořechy. Přidejte žloutek a změklé nakrájené máslo.
Rukama zpracujte na těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočívat.
Potom, co těsto vytáhnete z lednice a necháte malounko povolit, přichází zábavná část s tvarováním rohlíčků. Pokud chcete jeden jako druhý, dají se koupit rohlíčkové formičky. Jinak můžete z těsta udělat několik větších válečků a ty rozkrájet na stejné dílky. My doma prostě uždíbávali kousky těsta a každý tvaroval, co uměl.
Rohlíček by měl být pravidelně tlustý, pokud uděláte špičky moc tenké, připálí se dřív, než bude střed upečený. Pokud bude zase tenký střed, rohlíček se snadno zláme (několik takových není na škodu, jsou potřeba na ochutnávání)
Rohlíčky pečte do růžova (teplotu recept neudává, ale myslím, že 170-180 stačí.
Hotové nechte chvilku zchladnout a jakmile je zvládnete vzít do prstů, opatrně je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.