trhanec s oříšky a javorovým sirupem
Trhanec je co do těsta vlastně palačinka, ale měkkoučká a nadýchaná, což zajistí bílkový sníh, a podstatně silnější. Na fotkách je verze s javorovým sirupem a praženým mletými vlašáky, nikterak zázračně barevná, ale chuťově senzační. K trhanci se toho hodí ještě mnohem víc: opražte oříšky a posypejte na pánvi hnědým cukrem, nechte zkaramelizovat a vychladlé rozdrťe. Ke karamelovým oříškům ladí šlehačka a švestkový kompot. Trhanec můžete polít rozehřátými povidly, nebo podávat s ovocem a se šlehačkou, s medem, nejrůznějšími teplými kompoty a nebo třeba jen nechte přejít varem mražené nebo čerstvé borůvky s trochou cukru a solamylu... Trhanec do sebe ochotně nasaje tekutinu a v puse se jen rozplývá =)
Tady je základní recept:
na dvě větší večeřové porce potřebujete:
- 250 ml mléka
- 125 g hladké mouky
- 2 větší vejce
- 1/2 balíčku vanilkového cukru (co do množství, lepší je domácí, ve kterém necháte ležet, nebo rozmixujete vanilkový lusk)
- špetka soli
- máslo na smažení
připravíte:
Mouku prosejte do misky, přidejte vanilkový cukr, sůl, žloutky a mléko a umíchejte do hladka.
Bílky vyšlehejte s další špetkou soli na pevný sníh a do těsta ho opatrně vmíchejte, jakoby zabalujte, i když těsto je řídké, tak se to takhle napsat nedá... prostě zdola nahoru =)
Malý kousíček másla nechte rozpustit na rozpálené pánvi a nalijte těsto. Nalévejte silnější vrstvu (dělám asi trojnásobné oproti palačinkám). Těsto rovnoměrně rozetřete po pánvi a smažte, až trhanec ztuhne. Po obrácení na druhou stranu těsto v pánvičce roztrhejte obracečkou na menší kousky a nechte dopéct . Podávejte s dobrůtkami dle vlastní chuti.