těstoviny s cuketou a mangem
Trocha exotiky... =) Nebojte se manga, v této kombinaci je skvělé! Trochu jsem o něm také pochybovala, ale těstoviny s touto omáčkou jsou senzační, lehounké, trochu neobvyklé a navíc, omáčka je hotová, než se stihnou uvařit těstoviny. Původní recept je z kuchařky s recepty vhodnými i pro děti a kojící mamky, kombinace mě zaujala, ale protože miminko doma nemáme, dovolila jsem si omáčku více ochutit a začít cibulkou. (ale pokud chcete nakrmit i potomka, vynechte cibuli, česnek a pepř a cukr. Se solí a bazalkou opatrně, podle uvážení a chuti). Původní sýr je mozzarella, ale když jsem ji zapomněla koupit, bylo jídlo skvělé, ale zase o něco silnější, s hoblinkami parmazánu (jak je to na fotce, mozzarelovou verzi jsem nevyfotila).
Na 2-3 porce (2 velké, 3 akorát) potřebujete:
- špagety, nebo široké nudle (tagliatelle), množství na tři porce
- 1 malou cibuli
- 1 lžíci olivového oleje
- ½ cukety (nebo jednu opravdu malou)
- ½ manga
- větší rajčatový protlak + cca ½ jeho objemu vody
- cca lžičku tmavého třtinového cukru
- sůl, pepř
- bazalku (pár natrhaných lístků čerstvé, ale i domácí nasušená není vůbec špatná)
- půl stroužku česneku (opravdu stačí jen kousíček)
- mozzarellu
Těstoviny uvařte podle návodu na obale v osolené vodě.
Cibuli nakrájejte na jemno a na oleji ji osmahněte do růžova.
Cuketu neloupejte, pouze omyjte a nakrájete na čtvrt kolečka. Mango rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kousky podobně velké, jako cuketu.
Na cibuli přidejte cuketu, dvě minutky opékejte, pak přisypte mango, ještě chvíli míchejte a zalijte protlakem a vodou, promíchejte. Pak přidejte utřený česnek, cukr, sůl, pepř a bazalku. Omáčku nechte několik minut povařit
Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Těstoviny slijte, pokud je omáčka moc hustá, můžete do ní přidat trochu vody z těstovin. Pak do omáčky přidejte mozzarellu a těstoviny, vše promíchejte a podávejte.
Jídlo můžete ozdobit ještě několika lístky bazalky.