tagliatelle se smetanovou omáčkou, cuketou a praženými mandlemi

04.04.2012 11:39

 

Další těstovinová dobrůtka. Recept jsme si oproti původnímu upravili tak, aby byl pro nás co do surovin dostupnější, zároveň ale neztratil kouzlo. Kombinace jemné cukety a smetanové omáčky jen lehce ochucené malým kouskem sýra a křupavých pražených mandlí nás teď zrovna nutí vařit tyto těstoviny minimálně každý druhý týden =) Použít můžete klidně i tenčí linguine.

 

  • 1 lžíci másla + 1 na mandle
  • 1 malou cibuli
  • 2 malé cukety (jsou takové pevnější, křupavější)
  • 50 ml zeleninového, nebo drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • malý kousek modrého sýra (modřenín) stačí opravdu malý, aby pak jídlo nechutnalo jen po sýru
  • těstoviny
  • mandle (asi hrst, nebo kolik máte rádi)
  • sůl, pepř

 

Mandle nasekejte na kousky a na másle na pánvi opražte.

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.

 

Cibuli nakrájete na jemno a v hlubší pánvi opečte na lžíci másla. Cukety neloupejte, pouze omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Až cibule zrůžoví, přidejte cuketu, nechte několik minut opékat, pak osolte, opepřete, poprašte moukou, promíchejte a ještě malou chvíli opékejte. Zalijte vývarem a smetanou a promíchejte, aby se mouka rozpustila. Nechte vařit v otevřené pánvi, aby se tekutina z části vypařila a omáčka měla krémovou konzistenci, pak odstavte a přidejte kousek nastrouhaného sýra, míchejte, dokud se nerozpustí.

Omáčkou přelijte v talířích hotové těstoviny a podávejte posypané mandlemi.