Mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí prosejte do mísy, nastrouhejte k tomu kůru asi z ½ citronu, přidejte vejce. Máslo by mělo vydržet studené, aby se nezačalo rozpouštět, proto je dobré nakrájet ho na malé kousky, nebo ještě lépe nahrubo nastrouhat. Těsto pak zpracovávejte studenýma rukama a co nejrychleji, lze ho také napřed na hrubo propracovat jen vidličkami a pak teprve rukama. Když se mi těsto nechce hned spojit, přidám kapku studené vody.
Hotové těsto zabalte do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
Ze sladkého křehkého těsta můžete udělat mřížkové koláče, košíčky s nejrůznějšími náplněmi, malé koláčky, nebo přikryté plněné koláče. Množství cukru lze upravit, podle toho, jak sladkou náplň děláte. Současně s ubíráním cukru uberte i trochu másla, aby poměr zůstal stejný.
Na tomto těstě se mi líbí variabilita. Na oslavu můžete připravit jedno těsto a vyrobit z něj třeba košíčky nejrůznějších druhů. Skvělé jsou koláče, do nichž se těsto upeče samostatně a pak plní vanilkovým, nebo tvarohovým krémem a čerstvým ovocem... fantazii se opět meze nekladou =)
Křehké dobrůtky jsou lepší odleželé, nejlíp koláč chutná vždycky druhý třetí den po upečení.. ale upřímně, ne že bysme někdy vydrželi čekat a neochutnat.