rizoto s gorgonzolou a pistáciemi

06.06.2013 20:51


 

 

Další varianta rizota, kterou jsme si oblíbili. Gorgonzolu dolce měli v sýrárně (jak jsme rádi, že ji v Liberci otevřeli =) a k mému údivu tam byla levnější, než třeba v supermarketu obyčejná niva. A pak, že takové dobroty jsou moc drahé... vůbec ne, hurá na dobré sýry! A chuť je tak skvělá, že stačí opravdu malý kousek... Tahle gorgonzola, jak uváděl už původní recept, je jemnější, taková sladší, takže kdybyste používali jinou, ostřejší gorgonzolu, myslím, že jí bude stačit méně.



potřebujete (na cca 4 porce):
 

  • 250 g rýže arborio
  • 1 lžíce olivového oleje (+ navrch)
  • 1 malá cibule
  • zhruba 1 dl suchého bílého vína
  • teplý vývar (zeleninový, nebo kuřecí, množství podle potřeby)
  • 100 g gorgonzoly dolce
  • 50 g másla
  • hrst pražených nesolených pistácií, nasekaných
  • 100 g strouhaného parmazánu (nebo gran moravie..)






Rýži propláchněte ve vodě v cedníku. Olivový olej rozpalte v hrnci a nechte na něm zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Pak přidejte rýži a opražte ji za stálého promíchávání, měla by téměř zprůsvitnět.

Pak zalijte vínem a vařte, dokud se víno nevsákne. Potom začněte po sběračkách přilévat vývar. Rýži promíchávejte a další vývar přidejte vždy, až se ten předchozí téměř vsákne. Takto vařte, dokud nebude rýže hotová (tzn. Nerozvařená, pouze uvařená!) .

Gorgonzolu rozkrájejte, nebo rozdrobte, jak to půjde... na kousky a přidejte do rýže, ztlumte plamen a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Pak rizoto odstavte, přidejte většinu nasekaných pistácií, nastrouhaný parmazán a máslo. Důkladně míchejte, dokud se vše nespojí a rizoto nebude mít krémovou konzistenci.

Servírujte posypané zbylými pistáciemi a plátky parmazánu a pokapané olivovým olejem. (Ten olivový olej navrch je rada od Itala Ridiho a jak jsme to jednou zkusili, liju olej na rizoto vždycky)