Ratatouille
Můj první ratatouille pokus! Dlouho jsem si říkala, že už ho konečně musím zkusit uvařit (vlastně od té doby, co jsem viděla Remyho) a nějak ne a ne na něj dojít. V posledním čísle Gurmetu jsem pak našla recepty na jídla z filmů a ratatouille mezi nimi. A tak jsem to zkusila... né, že by byla vhodná roční doba na výrobu zeleninového jídla... ale jak jednou přišla chuť, nedalo se nic dělat. Prosincová rajčata sice stojí za houby a čerstvou bazalku by pohledal, ale jé, to byla dobrota! Bazalka sice sušená, ale bio od Abrlů a neuvěřitelně krásně voňavá.
Ani to loupání rajčat nebyl žádný horor, jak jsem se bála (meruňky jsou na loupání rozhodně horší =D) zůstala celá, hezky holá a bez jadýrek.
Na stativu z dózy se solí jsem fotila nejrůznější okamžiky toho procesu, krájela, krájela a krájela a totéž pak s opékáním a výsledek byl skvělý! Už se těším na rajčata s chutí rajčat a tu letní sluneční bazalku, bude ještě lepší =)
A tady je recept, trošku jiná množství než v gurmetu (rajčat, octa a cukru a cibule je v originále polovina, ochucené mi to tak přišlo dost málo a rajčata a cibuli prostě máme rádi =), ale recept více méně převzatý, jen trošku jinak sepsaný, jedno po druhém:
Potřebujete: (na 2 porce)
- 1 lilek
- 1 střední cuketu
- 1 červenou, nebo žlutou papriku (kapii)
- 4 velká masitá rajčata
- olivový olej
- 3 snítky bazalky
- 1 cibuli
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžičku vinného octa
- 1 lžičku cukru
- sůl a pepř
připravíte:
Rajčata lehce nařízněte na spodní straně do kříže, na minutu ponořte do vařící vody a pak rychle zchlaďte ve studené vodě. Slupka už by se měla v místě naříznutí odloupávat sama a tedy rajčata oloupejte, nakrájejte na měsíčky a odstraňte semínka, aby zbyla jen holá čistá dužina.
Lilek nakrájejte na větší kostičky, cuketu na plátky a papriku zbavte semínek a pokrájejte na menší kostičky.
Na lžíci olivového oleje opečte nejprve lilek (asi 5 minut). Dejte stranou a stejně zvlášť opečte i cuketu a papriku a přesouvejte hotové do misky.
Mezitím nakrájete cibuli na plátky, oloupejte česnek, natrhejte lístky bazalky, připravte si ocet a cukr a rajčatovou dužinu pokrájete na kousky.
Až se dopeče zelenina, dejte na pánev další lžíci oleje a opečte na něm dozlatova cibuli, prolisujte k ní česnek a ještě minutu opékejte.
Pak vmíchejte ocet a cukr a přidejte pokrájená rajčata a polovinu natrhané bazalky (nebo cca 1/2 lžičky sušené). Za stálého míchání směs pár minut povařte.
Nakonec přidejte do pánve i ostatní opečenou zeleninu, osolte, opepřete a opékejte společně ještě asi 5 minut. Servírujte posypané čerstvou bazalkou (nebo troškou sušené) případně pokapané olivovým olejem.
Pokud máte raději zeleninu dušenou, nechte na konci zeleninu společně dusit pod pokličkou a klidně i déle. My radši opékanou... =)
fotodokumentace =):