Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská tak, jak ji máme nejradši, v základu naučená od mamky =) můžete si ji dát s kolínky, nebo s houskovým knedlíkem.
V seznamu ingrediencí uvádím passatu di pomodoro, je to rajčatové pyré, méně koncentrované než protlak, najdete ji třeba tady, chutná výrazně rajčatově a rajská s ním byla výborná, pokud chcete, můžete použít pouze protlaky a přidat více vody. Dělala jsem rajskou i přímo z rajčat, je skvělá, ale chce propasírovat. Zkrátka zvolit můžete vám nejsympatičtější variantu.
na 4 porce potřebujete:
- 300 g mletého masa, ideálně směs vepřové hovězí
- 4 bílé papriky
- 1 velkou cibuli
- lžíci rostlinného oleje
- 400 g passata di pomodoro
- Plechovka rajského protlaku (140g)
- cca dvě plechovky od rajského protlaku vody
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- sůl, mletý pepř
- 5 lžic 30% smetany ke šlehání
- kousek perníku na strouhání
- špetka skořice
- cukr dle chuti
připravíte:
Papriky omyjte, odkrojte vršky se stopkami a z paprik opatrně vykrojte žebra a vyklepejte všechna semínka. Měly by vypadat takhle:
Mleté maso dejte do misky. Cibuli nakrájejte na jemno, třetinu přidejte k masu, dvě třetiny dejte na větší hlubokou pánev. Do pánve přidejte lžíci rostlinného oleje a smažte cibuli, až začne jemně zlátnout.
Mezitím maso a cibuli v misce osolte a opepřete, řádně promíchejte. Masovou směsí naplňte připravené papirky. Když zbyde, udělejte něco jako karbanátek a zacházejte s ním stejně jako s paprikami.
Na zezlátlou cibulku položte papriky, obracejte je, aby se trošku opekly ze všech stran.
Až se papriky trochu opečou, přihoďte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Pak přilijte rajčatové pyré a protlak. Plechovku od protlaku naplňte dvakrát vodou a vlijte do pánve. Vypláchnou se tak i zbytky protlaku a je to tak akorát vody. Osolte.
Vše opatrně promíchejte, přiklopte poklicí a nechte asi hodinu vařit. Nijak zprudka, jen pomalu.
Po hodině vyjměte z omáčky plněné papriky a dejte je stranou na talířek. Vyndejte celé koření a vyhoďte ho.
Omáčku nalijte do mixéru a rozmixujte do hladka.
Pak ji vraťte do pánve, nastrouhejte do ní kousek perníku (omáčku zahustí a příjemně ovoní, upekla jsem si o vánoce takový kus těsta a používám ho na strouhání, je to taky fajn, ale jinak kupovaný, přímo ke strouhání =) přidejte smetanu, trochu cukru a špetku skořice, promíchejte, nechte mírně vařit. Dosladit si ji musíte podle chuti, tedy ochutnávejte a přidávejte po libosti =)