povidlové taštičky s máslem a opečenou strouhankou

21.07.2013 20:07


 

Těstoviny na sladko? Taštičky plněné domácími povidly, posypané opečenou strouhankou a přelité máslem se na jazyku přímo rozplývají, vyzkoušejte kouzlo z několika málo surovin..

zda se taštičky dají mrazit a jak potom na ně jsem bohužel nezkusila, rovnou jsme je zbaštili =)



na 4 porce budete potřebovat:


200g polohrubé mouky
2 vejce + bílek na potírání okrajů
špetku soli
švestková povidla
máslo
několik lžic (podle toho, jak moc posypané taštičky chcete) strouhanky


Mouku s vajíčky a špetkou soli zpracujte v míse, nebo na vále na pružné, nelepivé, ale netrhající se těsto (podle potřeby přidávejte mouku, nebo trošku vody, jaké těsto bude záleží na velikosti vajíček).

Těsto rozválejte buď na těstovinovém strojku na dlouhé úzké pruhy, nebo na tenoučké placky ručně a pokud možno zvolte nějaký hranatější tvar, podsypávat můžete hladkou moukou, placky by měly být přibližně stejně velké (tedy vždy dvě pasující k sobě)

Na těsto rovnoměrně rozmístěte malé kopečky povidel.



Pak těsto kolem povidel potřete opatrně pomocí mašlovačky bílkem a na placku s povidly položte druhou připravenou placku, kolem každého kopečku povidel těsto kolem dokola pořádně přitiskněte prsty.

Rádýlkem vykrájejte malé čtverečky, aby kolem sebe měla povidla dostatečný okraj.




Až spotřebujete všechno těsto (kvůli zbytkům je hranatý tvar placky výhodný, do zbylého těsta se dá zapracovat vše, co zbylo po prvním krájení a co není upatlané od povidel), dejte do velkého hrnce vařit dostatečné množství vody.

Mezitím v pánvi rozpusťte asi lžíci másla a opečte na něm strouhanku pěkně do zlatova a křupava, chce to pravidelně promíchávat.

Taštičky vařte asi 5-7 minut, ze začátku je lehce a opatrně promíchejte, aby se nelepily ke dnu, po pěti minutách můžete jednu zkusit vyndat a ochutnat okraj, jestli už je uvařený, pak je slijte. Taštičky by měly mít ve vodě kolem sebe dost místa, takže pokud je hrnec menší, vařte po částech

Rozpusťte kousek másla k podávání a taštičky servírujte posypané opečenou strouhankou a přelité máslem, případně je ještě můžete lehce poprášit moučkovým cukrem, záleží, jak sladká máte povidla.

Dobrou chuť!