pomerančová marmeláda
Recept na pomerančovou marmeládu jsem našla v některém čísle buď Gurmánu, nebo Apetitu, časopis už ale najít nemůžu, takže nevím, ze kterého přesně. Je to recept tuším od Mirky Slavíkové a marmeláda je prostě luxusní =)
Rada na úvod: neztrácejte trpělivost, vyplatí se to.
Potřebujete:
- 1 kg pomerančových filetů
- 500 g krupicového cukru
- 1 želírovací přípravek 2:1
- na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (nejlépe bio)
Místo cukru a želírovače můžete použí rovnou želírovací cukr 2:1. Záleží ale na tom, jak moc sladkou marmeládu chcete. Pomeranče, ze kterých jsem ji vyráběla byly dost sladké a býval by stačil i cukr 3:1. Záleží na vaší chuti a pomerančích. A ještě, na kilo filetů jsem spotřebovala necelé 2kg pomerančů, opět ale záleží, jak tlustou budou mít slupku, ty moje měly dost silnou.
Jediné co je na výrobě marmelády složité je příprava pomerančových filetů.
Ta zato stojí zato =)
Nejprve si vyhrňte rukávy, připravte si hrnec, ve kterém budete marmeládu vařit, někde poblíž dřezu a něco, do čeho budete uklízet slupky.
Pak každý pomeranč oloupejte a nejen z vrchní slupky, jako kdybyste ho chtěli jíst, ale vezměte i tu tenkou, s bílými vlákny, ta jde ostrým nožem odkrojit, pokud by nešla loupat. Zbyde vám takový holý pomeranč. Nožem jeďte nejprve podél jedné vnitřní slupky (co rozděluje pomeranč na měsíčky) dolu, a pak podle druhé strany měsíčku nahoru. To co vypadne by mělo vypadat jako měsíček mandarinky z konzervy. Ale nebude to tak vypadat =D tedy pokud už nemáte ve filetování pomerančů praxi. Já ne. Proto jsem krájela rovnou nad hrncem, aby se zachytila šťáva, od které jsem byla už po druhém pomeranči zadělaná všude. Ta písnička o citronu co stříkne do oka a nastane bolest divoká platí i na pomeranče. A ještě jsem tu pomerančovou kostru po okrájení měsíčků vymačkala, protože se mi zdaleka nedařilo vykrojit všechno.
Ke konci už to ale celkem šlo, tak znovu: nezrácejte nervy.
Pak si můžete zároveň s mytím sebe důkladně umýt i skleničky na marmeládu a víčka (z téhle dávky mi to vystačilo na 3 o objemu cca 200-250 ml a ještě troška zbyla rovnou na ochutnávání.
Postavte hrnec na plotnu a nechte ovoce přijít k varu, vařte ale jen chvilku, aby zbyly nějaké celé kousky pomerančů. Pak přisypte cukr smíchaný s želírujícím přípravkem nebo želírovací cukr a povařte 2-3 minuty. Na závěr vmíchejte nastrouhanou kůru z pomeranče (strouhejte pouze tu oranžovou vrstvu).
Nalijte ihned do skleniček, okamžitě zavíčkujte a nechte chvíli stát víčkem dolu. U marmelády s poměrem cukru 2:1 už není nutno sterilovat, nevím, jak u 3:1... ale marmeláda stejně dlouho nevydrží, protože až si ji spolu s rozpuštěnou čokoládou dáte na palačinky, záhadně se vypaří...
Paní Slavíková psala, že se marmeládka dá ozvláštnit limetkou nebo vanilkou, já si do skleniček přidala hřebíčky...