pečená zelenina

07.12.2011 19:28

 

Jedna snadná, levná a lehká dobrota  =) Původní recept je nejspíš od Jamieho Olivera, ale kdo ví, kudy prošel, než se k nám od Piškotích rodičů dostal... u nás vyrábíme pečenou zeleninu takto:

 

 

Potřebujete:

 

  • zeleninu dle vlastní chuti (cibuli, brambory, mrkev, kořenovou petržel, brokolici, červenou řepu, kukuřičné klasy, papriku...atd.) pokud vyberete zeleniny podobně tvrdé, je to jednodušší, můžete dát všechno péct zároveň a nemusíte nic předvařovat. Např. Sestavu v závorce dáme do trouby celou krom papriky, tu přidávám cca po půl až třičtvrtě hodině.
  • Olivový olej
  • balzámový ocet
  • sůl
  • přísady na vybrané dipy a omáčky (pod návodem na zeleninu)

 

 

Zeleninu omyjte, oškrábejte, oloupejte a nakrájejte na přibižně stejně velké kousky, rozprostřete na plech na pečící papír. Pak ji pokapejte olivovým olejem a pokropte cca děma lžícemi octa (to dělám tak, že si trochu octa naleju do dlaně a zeleninu pocákám, třebas jsou na to lepší fígle=)

Všechno to upečte do upečena. Podle toho, jak velké kousky zeleniny máte to samozřejmě trvá různou dobu. Pokud si nejste jistí - zkouším to na bramboře, vyndám jeden kousek a když je hotová brambora, je hotové všechno, zelenina je nejlepší když už konečky hnědnou, brambory zlátnou a kraje cibule křupou =)


K zelenině si připravte něco na namáčení, třeba zakysanou smetanu smíchejte s česnekem, udělejte si avokádový dip, sýrovou omáčku... Vždycky vyrobíme něco jiného a do příštího pečení zeleniny dávno zapomeneme, podle kterých receptů jsme to připravili.