Jednou jsme si přečetli recept na boloňské ragú, pak ho úspěšně zapomněli a nehledali a vytvořili tuto variantu. Nevím, jak dalece, nebo blízce se podobá originálu, ale nám tahle verze prostě chutná =)
Budete potřebovat:
V hlubší pánvi na oleji osmažte na jemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Mrkev oškrábejte, na hrubo nastrouhejte. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Obojí přidejte k cibuli, a cca 5 minut opékejte. Pak na pánev přidejte mleté maso a opékejte dalších pět minut. Pak zalijte vínem a nechte trochu vyvařit. Přidejte smetanu, osolte a strouhněte špetku muškátového oříšku. Promíchejte. Rajčata nakrájejte na kostičky (můžete je oloupat, nebo použít loupaná z plechovky). Ke směsi v pánvi přidejte rajčata a rajčatový protlak.
Vše povařte, aby se odpařila alespon část tekutiny, omáčku není nutné zahušťovat. Pak dochuťte, můžete trochu přisladit, pokud máte raději rajčatovou omáčku sladší. Opepřete a dosolte podle vlastní chuti.
Těstoviny uvařte podle návodu na obale, sceďte. Můžete je promíchat s omáčkou rovnou v pánvi, nebo omáčku nalít navrch na těstoviny přímo do talířů. Podávejte pokladené plátky parmazánu.