naše boloňská

26.04.2012 20:20

 

Jednou jsme si přečetli recept na boloňské ragú, pak ho úspěšně zapomněli a nehledali a vytvořili tuto variantu. Nevím, jak dalece, nebo blízce se podobá originálu, ale nám tahle verze prostě chutná =)

Budete potřebovat:

 

  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibuli
  • 250 g mletého masa (hovězí, nebo směs)
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru, nebo kousek kořenového
  • 100 ml červeného vína
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 velká rajčata
  • 1 plechovka rajčatového pyré (200g)
  • sůl, muškátový oříšek, pepř
  • trochu cukru podle chuti
  • těstoviny (špagety, linguine..)
  • sýr typu parmazán k podávání

 

 

V hlubší pánvi na oleji osmažte na jemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Mrkev oškrábejte, na hrubo nastrouhejte. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Obojí přidejte k cibuli, a cca 5 minut opékejte. Pak na pánev přidejte mleté maso a opékejte dalších pět minut. Pak zalijte vínem a nechte trochu vyvařit. Přidejte smetanu, osolte a strouhněte špetku muškátového oříšku. Promíchejte. Rajčata nakrájejte na kostičky (můžete je oloupat, nebo použít loupaná z plechovky). Ke směsi v pánvi přidejte rajčata a rajčatový protlak.

Vše povařte, aby se odpařila alespon část tekutiny, omáčku není nutné zahušťovat. Pak dochuťte, můžete trochu přisladit, pokud máte raději rajčatovou omáčku sladší. Opepřete a dosolte podle vlastní chuti.

Těstoviny uvařte podle návodu na obale, sceďte. Můžete je promíchat s omáčkou rovnou v pánvi, nebo omáčku nalít navrch na těstoviny přímo do talířů. Podávejte pokladené plátky parmazánu.