malinový tvarohový koláč
Jemný a sladký koláč v cheesecake stylu, s malinovou polevou a korpusem ze sušenek.
Můžete použít i jiné drobné ovoce nebo jeho směsi, maliny ale měly úspěch. Inspirovat jsem se nechala zahraničními stránkami a receptem na malinový cheesecake, ale nakonec vznikl úplně jiný koláč z jiných surovin a jiného vzhledu.. zůstaly jen maliny (aneb ať žijí experimenty).
potřebujete:
na korpus
-
200 g sušenek (máslové)
-
špetku soli
-
½ lžičky skořice
-
100 g másla
na malinový rozvar
- 250 g malin (čerstvých, nebo mražených)
- 30 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové štávy
na tvarohovou náplň
-
250 mascarpone
-
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
-
70 g cukru moučky
-
2 vejce
-
1/3 malinového rozvaru
na polevu
- 2/3 malinového rozvaru
- kukuřičný škrob
- vodu
Nejprve si připravte malinový rozvar. Čerstvé, nebo mražené maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a citronovou šťávu. Zvolna zahřívejte, promíchávejte a přiveďte k varu. Pak asi třetinu odeberte a nechte v misce vychladnout. Do zbytku přidejte asi lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v malém množství vody (tak dvě lžíce). Pořádně promíchejte a nechte provařit, rozvar by měl zhoustnout, aby pak jako poleva držel a nestékal.
Troubu rozehřejte cca na 160 °C.
Na korpus rozlámejte na hrubo sušenky do mixéru. Pak je samotné jedním, dvěma pulzy promixujte. Přidejte skořici, sůl a na kostky nakrájené máslo. Ještě několikrát promixujte, až se hmota začne trochu spojovat. Pak ji vyklopte do dortové formy vyložené pečícím papírem.
Sušenkovou hmotu rozprostřete rovnoměrně po dně a pořádně upěchujte.
Dejte péct asi na patnáct minut.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh, mascarpone, vajíčka a cukr nejprve promíchejte a pak ještě prošlehejte metličkou, nebo šlehačem (ale ne moc, jen aby byla hmota pěkně hladká) pak přidejte vychladlou třetinu malinového rozvaru a smíchejte.
Na předpečený korpus naneste tvarohovou náplň a dopékejte zvolna na 150-160 °C asi 40 minut, náplň by měla ztuhnout, ale ne být vysušená. Stará trouba by to pekla třičtvrtě hodiny, té nové stačilo třicet minut. Přizpůsobte tedy čas vaší troubě..
Pak koláč vyjměte a nechte zchladnout. Na povrch pak rozprostřete vychladlou polevu. Pokud používáte čerstvé maliny, můžete si jimi koláč ještě ozdobit.