lívanečky

07.12.2011 13:26

 

opět jsem našla inspiraci ve Velké domácí cukrářce, tyhle lívanečky jsou prý z kuchařky M.J. Sandtnerové. A jsou skvělé!

Potřebujete:

  • 10g droždí
  • 25g krupicového cukru
  • 500ml mléka
  • 100g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • špetku soli
  • špetku muškátového květu
  • 200g hladké mouky
  • 25g másla (rozpuštěného)
  • olej na opékání
  • něco dobrého navrch (ovoce, povidla a tvaroh, jdou za tepla obalit ve skořicovém cukru, lákavá je kombinace banánů a javorového sirupu... )

 

 

Příprava:

Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru, polovinou vlažného mléka a hrubou moukou. To nechte v teple, aby vzešel kvásek (na povrchu se udělá jemná pěna).
Zbylé vlažné mléko smíchejte s vejcem, zbylým cukrem, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Pak přidejte vzešlý kvásek, prosátou hladkou mouku a rozpuštěné máslo a promíchejte.
Nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
Pak smažte v lívanečníku na rozehřátém oleji lívance silné asi 1cm. Pokud nemáte lívanečník, jako já, použijte pánev, ale lívanečky nebudou tak vysoké, když je nic nedrží, roztečou se víc do šířky.