listové těsto

20.02.2012 20:29

Poprvé jsem doma ozkoušela malou dávku listového těsta. Rozpočet jsem si vypůjčila z Velké domácí cukrářky, postup jsem si ale upravila po přečtení několika dalších receptů a první domácí těsto použila na quiche =) Těsto má máslovější chuť než kterékoli kupované, co jsme doma měli. Co do křehkosti, lístkovatění i práce s hotovým těstem vyjde s kupovaným na stejno. Právě ta máslová chuť a pocit: to jsem si vyrobila sama, mě nejspíš donutí pustit se do něj znovu =) Není to nijak namáhavé ani složité, jak jsem si myslela. Jen je dobré začít třeba den dopředu. Když jste doma, zabere vám těsto sotva pár minut a chce to vyčlenit prostor, kde může celou dobu zůstat váleček a  mouka (ideálně vál, který nemáme =D) ale neustále uklízet a zase vytahovat se mi to nechtělo. 

Z tohoto množství uděláte asi tři menší nohavice štrůdlu.

Budete potřebovat:

1. těsto máslové:

  • 250 g másla
  • 75 g hladké mouky

 

2. těsto vodové:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci octa
  • 125 ml vody

 

Připravíte: 

Těsto 1. : Máslo nasekejte na kousky a propracujte s prosátou moukou. Chce to rychle a studenýma rukama, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Z těsta pak vytvořte menší čtverec cca 10x10 cm, zabalte ho do potravinové fólie a dejte do ledničky ztuhnout.

Těsto 2. : Hladkou a hrubou mouku prosejte, přidejte sůl, ocet, žloutek a postupně přilívejte vodu. Vypracujte pružné hladké a nelepivé těsto. I to zabalte do fólie a nechte odpočívat alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.

 

Rozvalování:

Odpočinuté vodové těsto rozválejte na čtverec tak velký, aby se doprostřed dal položit máslový čtvereček a rohy vodového těsta jste přes něj složili jako obálku (tedy bude stejná vrstva vodového těsta dole i nahoře). Takto složené těsto rozvlálejte na plát o síle cca 0,5 cm, složte ho na polovinu a pak na třetiny. Při veškerém rozvalování podsypávejte hladkou mouku a přebytečnou z těsta omeťte. Složené těsto zabalte do fólie a alespoň na hodinu uložte do ledničky.

Takto rozvalujte ještě čtyřikrát. Těsto vždy rozválejte na stejný plát, složte na polovinu a pak na třetiny. Mezi válením ukládejte těsto do lednice zabalené ve fólii. V lednci může těsto odpočívat déle. Začala jsem v pátek večer s prvním skládáním a v sobotu jsem ho dodělávala. Po posledním rozválení a složení si má těsto ještě alespoň hodinu odpočinout, než ho použijete. 

Rady z cukrářky: Mouku používejte kvalitní, s vysokým obsahem lepku. Ocet lepek pomáhá aktivovat a těsto je pak pěkně pružné. 

Moje poznatky: naše první těsto krásně lístkovalo, nadechlo se do neskutečné tloušťky a bylo hodně křehounké. Mouku jsem použila babiččinu volbu, ne však účelově, ale proto, že prostě byla doma =D Máslové těsto chce udělat opravdu rychle, protože se hned začíná lepit na ruce a nejde sundat. Dobu odpočívání mezi rozvalováním jsem prodloužila na několik hodin a vůbec to neuškodilo.

Použití:

Listové těsto můžete použit na slano i na sladko, udělat nejrůznější záviny, rohlíčky, hřebeny, taštičky, slané koláče (quiche), nebo třeba minipizzy, co děláme jako zob na oslavy... kdy se pruh těsta potře rajčatovou omáčkou jako pizza, nastrouhá se na něj sýr, přidá šunka a celé se to sroluje do roličky a nakrájí na špalíčky (vzniknou šneci), nohoru na šneky můžete dát půlku olivy, trochu strouhaného sýra, ančovičku... dle libosti. Stejně jsem dělala i šneky sladké, s jablky jako štrůdl...