kuře á la kohout na víně
Tento recept pochází z kuchařského duelu z časopisu Gurmet. Je podle šéfkuchaře Petra Tyrichtra a chutná naprosto báječně. Rozodně se nenechte odradit mojí fotkou, zapomněla jsem na jakkoli poutavé naservírování, navíc krom té jedné detailní a nic neříkající fotky byly všechny při umělém světle rozmazané a vůně už se linula po bytě a jakmile bylo hotovo, hned jsme se do něj pustili ... snad příště dodám nějaký lepší obrázek =) Kuře samo o sobě je snadné, nicméně šéfkuchař přidal recept na krásnou přílohu a já si s ní hrála přesně tak, jak bylo napsáno (a rozhodně to stálo za to!) takže si dovolím napsat ji tak i sem.
na 4 porce budete potřebovat:
na kuře:
- 4 kuřecí stehna
- 1 lžíci olivového a 1 slunečnicového oleje
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 3 menší cibule
- 500 ml červeného vína
- 150 g šípkové marmelády
- 250g rajčatového pyré
- sůl
V kastrou se silným dnem rozpalte oba oleje. Mrkev a petržel oškrábejte, očistěte a nakrájejte na hrubo. Dejte na olej. Po chvíli přidejte nasekanou cibuli a vše opékejte do zlatova. Na základ pak položte očištěná, omytá a osolená stehna. Víno smíchejte s pyré a marmeládou a touto směsí kuře na zelenině podlijte.
Pomalu duste na plotně pod pokličkou, dokud nebude kuře hotové. My máme rádi kůrčičku a zároveň to ale chtělo dusit, takže jsem zvolila remosku. Zeleninový základ jsem opekla na pánvi a pak ho přesunula do připravené rozehřáté remosky, přidala kuře a směs s vínem a nechala vše v remosce upéct, navíc jsem kuře několikrát polévala šťávou. mělo tak pěknou kůrčičku, zároveň se ale příliš nevypekla šťáva.
Hotové kuře vyjměte z omáčky a tu propasírujte. Šťáva by měla být pěkně hustá, takže pokud jste dusili v hrnci, tak jak je v originálním receptu psáno, propasírovanou omáčku nalijte zpět do hrnce a redukujte. Svařte ji tak, aby byla hustá a hutná. Pak do ní vraťte maso a prohřejte. Z remosky už nebylo šťávu třeba redukovat, pouze jsem ji propasírovala a pak spolu s kuřetem ještě prohřála.
Zatím co se kuře dusilo, připravovala jsem přílohu:
- 2 mrkve
- 1/2 hlízy celeru
- 500 g malých brambor uvařených ve slupce
- 150 g slaniny
- 100 g čerstvých žampionů
- slunečnicového oleje
- malé sladkokyselé nakládané cibulky
- sůl
Mrkve a celer oloupejte, očistěte a nakrájejte na větší kousky. Brambory nechte ve slupce a rozkrájejte na menší klínky. Slaninu nakrájejte na proužky. Žampiony očistěte a podle velikosti pokrájejte na půlky, nebo čtvrtky.
Každou součást přílohy opečte na pánvi zvlášť na trošce oleje. Jedno po druhém, samostatně, aby se chutě nemíchaly. Hotové části přílohy odkládejte vedle do misky a nakonec vše vraťte společně na pánev, osolte a přidejte několik lžic malých nakládaných cibulek, vše nechte prohřát.
A pak už zbývá jen naservírovat, pestrou přílohu a kuře ve skvělé omáčce. My si přílohu poměrově ve prospěch oblíbenějších dobrot, takže brambor, žampionů a cibulek jsme dali malinko víc na úkor mrkve a celeru, ale celá ta kombinace je skvělá, takže by bylo škoda cokoli vynechat. Všechno se to k sobě hodí a moc dobře chutná =)