křehký koláč s borůvkami

29.07.2013 12:16

Velmi snadný koláč, který poslouží za letní moučník třeba i na nějaké oslavě. Místo borůvek můžete zkusit jahody, čerstvé maliny, rybíz, ostružiny, zkrátka jakékoli sezóní drobné ovoce. A samozřejmě také jeho kombinace.

budete potřebovat:

  • 1 dávku křehkého těsta - recept najdete tady
  • 1 balíček smetanového nebo vanilkového pudingového prášku
  • 4dl mléka
  • 4 - 6 lžic cukru (podle toho, jak sladký krém chcete mít)
  • 50 g másla
  • borůvky
  • 1 balíček čirého dortového želé

Podle uvedeného receptu si připravte křehké těsto. Až si odpočine v ledničce, vyndejte ho, nechte chvilku při pokojové teplotě a pak ho rozválejte (nebo rukama rozprostřete) do koláčové formy. Vytáhněte okraje až nahoru. Na těsto položte pečící papír a rozprostřete na něj suché fazole, jako zátěž.

Pečte na 170 - 180 stupňů celsia, dokud těsto nebude jemně zlatavé. Pak korpus vyndejte, odstraňte papír s fazolemi a nechte vychladnout.

Na náplň uvařte podle návodu z mléka, pudingového prášku a cukru hustý puding. Za občasného promíchání ho nechte úplně vychladnout. To je důležité, musí být opravdu studený, jinak se při smíchávání máslo rozpustí a místo krému získáte pudingové hrudky plovoucí v tuku.

Máslo samotné utřete v misce do krémova. Pak postupně vešlehejte puding (můžete ručně, nebo elektrickými metlami).

Hotový krém rozetřete na korpus a posypejte  rovnoměrně borůvkami. 

Podle návodu na balíčku připravte dortové želé a pak ho po lžících opatrně rozlévejte na borůvky. Želé nechte vychladnout a pak koláč uložte do lednice, aby vše řádně ztuhlo. Pak už jen nakrájete na dílky a užívejte si letních chutí =)