křehké řezy s citronovým krémem

22.02.2013 15:07

 

Extra řízné řezy z koláčové kuchařky od Apetitu. Řadím je sem, protože mi přijdou spíš jako zákusky, nic snídaňového. Jsou osvěžující, hodně ostré a výrazné. Ty na fotce jsem krapet přepekla, ale jinou bohužel nemám.. krém by měl zůstat opravdu krémovitý, jako je uprostřed těch mých řezů, je se slabounkou krustou (tak je alespoň vidět, jak to nemá vypadat =D)

 

Potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 110 g krupicového cukru
  • špetku mleté vanilky
  • 125 g vychlazeného nasekaného másla

a na náplň:

  • 4 vejce + 2 žloutky
  • 440 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíci strouhané citronové kůry
  • 250 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
  • moučkový cukr na poprášení

 

Suroviny na těsto rychle rukama, nebo v robotu, zpracujte do hladka. Těsto dejte na půl hodiny vychladit.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formu o rozměrech 20x30 cm vyložte pečícím papírem a těsto upěchujte na dno. Pečte 25-30 minut, do lehce zlatova. Pak korpus vyjměte.

Troubu ztlumte na 160 stupňů.

Na náplň rozšlehejte vejce a žloutky s cukrem, pak zašlehejte mouku, citronovou kůru i šťávu, aby byl krém hladký.

Náplň nalijte na předpečený korpus a pečte ještě 30 minut. Krém by měl zpevnit, nikoli se vysušit!

Pak vyjměte z trouby, nechte zchladnout a ještě dvě hodiny nechte v ledničce zatuhnout. Před podáváním řezy jemně poprašte moučkovým cukrem.