koláč z mrkve a cukety s pomerančovou polevou
Buchta pochází z Apetitu, upravila jsem poměry tak, aby v těstě bylo víc cukety a mrkve, neb u nás musí být moučníky “mokré”, aby měly úspěch a s možností volby mouky jsem naložila půl hladké, půl polohrubé. Co se mi na tomto receptu líbilo bylo, že koláč lze zmrazit. Také troška perníkového koření a pomerančová kůra přidává body.
Na dortovou formu průměru 20-26 cm potřebujete:
- 125 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- dvě menší vejce
- 65 g hladké mouky
- 65 g polohrubé mouky
- ½ lžičky kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- kůra z 1 (nejlépe bio) pomeranče
- ½ lžičky perníkového koření (nebo mixed spice, ale co do složení odpovídá více méně perníkové koření od Antonína)
- 80 g mrkve
- 80 g cukety
na polevu
- šťáva z ½ pomeranče
- 140 g moučkového cukru
- strouhaná kůra z ½ pomeranče na ozdobu
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Formu vymažte rostlinným tukem (herou) a vysypejte hrubou moukou, nebo vyložte pečícím papírem.
Máslo s cukrem utřete do krémova. Pak přidejte vejce, mouku, sodu a kypřící prášek, koření a pomerančovou kůru a promíchete, aby se vše spojilo.
Cuketu i mrkev oloupejte. Cuketu nastrouhejte na hrubo, mrkev na jemno a obojí přidejte do těsta. Pořádně promíchejte.
Těsto urovnejte do formy a pečte asi 20-25 minut. Ozkoušejte propečenost špejlí, musí být suchá.
Hotovou buchtu můžete nechat vychladnout, pak zabalit do fólie a zmrazit. Nebo ji po vychladnutí rovnou polijte polevou utřenou z pomerančové šťávy a moučkového cukru a posypejte nastrouhanou pomerančovou kůrou a pusťte se do ní. Buchtu lze zmrazit i s polevou, polevu před balením do fólie zakryjte kruhem pečícího papíru.
A příště zkusím ještě trochu cukety přistrouhat a přidat ovesné vločky =)