knedlíky s opečenou houskou vařené v páře

16.02.2012 21:34

 

Senzační a celkem snadné knedle, recept je od M.J.Sandtnerové. Jsou tak dobré, že by se daly jíst i samotné (vlastně ne by, ale daly se, co jsme nesnědli ke koprovce Piškot do večera zlikvidoval =)

 

ke 4-5 porcím potřebujete:

  • 60 g másla
  • větší špetku soli
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • malou špetku mletého muškátového květu
  • 1,8 dl smetany
  • 225 g mouky (dali jsme půl hladké a půl polohrubé)
  • 2 rohlíky
  • kousek másla na opečení
  • strouhanka a máslo na hrnečky nebo formu   

 

připravíte:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte do mírně křupava na kousku másla.

Máslo utřete se solí a žloutky, přidejte muškátový květ a pak pomalu postupně a střídavě přidávejte smetanu a mouku. Těsto řádně umíchejte.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a pak opatrně vmíchejte do těsta spolu s opečenými kostičkami rohlíků.

Máslem vymažte a vysypejte strouhankou čtyři větší hrnky (alespoň 3dl), těsto do nich rozdělte.

Do velkého hrnece (podle hrníčků, aby se tam vešly) nalijte vodu (ne moc, aby nevytekla, do ní ponoříte hrníčky... je to možná hloupost psát, neb těleso ponořené do kapaliny zná každý, ovšem my jsme to odhadli špatně a vodu jsme ulívali =)

Vodu dejte vařit a až začne vřít, ponořte hrníčky, tak aby se voda nemohla dostat dovnitř, když bude bublat okolo (prostě cca do poloviny výšky hrnků stačí) Přikryjte poklicí a nechte vařit cca půl hodiny. Můžete je ozkoušet špejlí, případně jeden knedlík vyndat a rozkrojit, kdyby nebyl, dá se zase vrátit a dodělat, i to jsme zkusili =D

 

Tady jsou jako skvělé duo se smetanovou koprovkou: