karamelové větrníky

06.02.2012 08:55

 

Konečně jsem překonala své obavy z odpalovaného těsta! Recept na větrníčky je z Velké domácí cukrářky. Rozpis úkolů na dva dny, půl litru šlehačky, karamel a neustálé ochutnávání, číhání u trouby... a výsledek stál za to! Příště udělám jen trochu tmavší karamel, ale zmizely a nikdo si nestěžoval =) Z té dávky je jich dost, ochutnala celá rodina na oslavě a zbylo i  na sousedy =) Nebojte se ničeho a směle do toho! Odpalované těsto se dá plnit nejrůznějšími krémy i slanými náplněmi a je tak ideální pro výrobu dobrůtek na oslavy.

 

Den předem si připravte karamelovou pastu:

  • 50 g krupicového cukru
  • 50 ml smetany


Cukr roztavte v kastrůlku se silným dnem na světlý karamel, přilijte horkou smetanu, krátce povařte a nechte odpočinout do druhého dne. Pasta má konzistenci hodně měkkých karamelek a je nebezpečně dobrá.



Odpalované těsto:

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • tuk na plech (hera)

Do vroucí vody přidejte sůl a olej a znovu přiveďte k varu. Naráz vsypejte prosátou mouku a důkladně míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny hrnce. Míchejte ještě 2-3 minuty, dokud se na dně nezačne tvořit bílý povlak. Z těsta by měla být hladká lesklá koule. 

(Na fotce před zapracováním vajíček, zvláštní konzistence měkké modelovací hmoty, vůbec nelepí a drží pohromadě)

Těsto pak přendejte do studené mísy a nejprve vařečkou, pak ručně, propracovávejte, dokud nezchladne. Do vlažné hmoty zapracujte postupně jedno vejce po druhém (moc se jim tam nechce, ale nakonec se přece spojí). Těsto musí být pěkně hladké. Pak těsto naplňte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na tukem vymazaný plech stříkejte tvary větrníků. (Cukrářka píše průměr asi 6 cm, k tomu je doba pečení 20 min při 200 stupních, čím větší, tím déle budou chtít a naše prastará trouba potřebovala i na ty malinké minimálně 25 min, dobu pečení považuji za nejtěžší z celé té práce =D) Trouba se během pečení nesmí otevírat, aby větrníčky nespadly.

 



Hotové nechte vychladnout a pak rozkrojte. Správně upečený větrníček nesmí mít uvnitř ani kousek mazlavé hmoty.

(hotové korpusy, uvnitř se vyrvořily krásné dutinky, veliké bubliny. V pozadí můj placatý a neskutečně dobrý Sacher, který jsem pekla podle receptu z těchto krásných stránek placatý nebude, když se napřed nerozhodnete upéct jen malý a pak těsto nedáte do normální formy =D)



Vanilkový krém:
 

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 200 ml smetany ke šlehání

Z mléka, cukru a pudingového prášku uvařte hustý puding a za občasného promíchání nechte vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku a zlehka smíchejte s pudingem. (Tady jsem trošku narazila, puding chce asi opravdu dobře rozšlehat, protože mi to pak nešlo úplně dobře smíchat a zůstaly malinké hrudky) Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou trubičkou a nastříkejte na spodní díly větrníčků.


Karamelová šlehačka:

  • karamelová pasta
  • 250 ml smetany ke šlehání
     

Smetanu částečně vyšlehejte, když začne houstnout, přidejte karamelovou pastu (tak dvě lžíce pasty si ponechte na polevu) a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Nastříkejte na vanilkový krém.

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce vody
  • karamelová pasta

 

Prosátý cukr vymíchejte s vodou na hladkou lesklou polevu a přimíchejte do ní karamelovou pastu. Polevou potřete vršky větrníčků a položte je navrch na šlehačku.

 

Tolik moc jich bylo a ještě jeden malý talířek s asi osmi kousky.