jablečná přesnídávka
...kterou jsem vyráběla v různých obměnách mnoho a mnoho dní a už nechci (alespoň do té doby než dostanu chuť na koláč s jablečným pudingem) krájet ani loupat vůbec žádná jablka
Tady je základní recept od mamky:
2,5 kg jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na větší kousky
0,5 l vody
0,2 kg cukru
1 vanilkový puding
Jablka s vodou rozduste (tzn. Dejte do hrnce a pod poklicí nechte bublat tak dlouho, dokud nejsou jablka měkká). Přidejte cukr a rozmixujte. Pak nechte trochu zchladnout a vmíchejte pudingový prášek, přiveďte opět k varu a nechte cca 2 minuty vařit.
Pak ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a zavařujte. Cca 20 minut při teplotě okolo osmdesáti pěti-devadesáti stupňů, v hrnci s vodou, na jehož dno doporučuji dát hadřík, aby skleničky nepraskly.
Vždycky jsem dělala jiné množství do úplně nepravidelně velkých skleniček, takže nemůžu přesně uvést, na kolik těch přesnídávkových to vyjde, je to cca 6-7-8- skleniček...
Ale co jsem si vychutnala byly obměny a variace. Mamka v receptu psala, že lze pro obměnu přidat před mixováním do jablek různé ovoce na ochucení.
Takže jsem v jedné dávce snížila vodu na minimum, jen aby se jablka nepřichytla, než pustí svou šťávu, a přidala tak tři hrsti mražených borůvek (obarvilo to při mixování spousty věcí) a nechala jsem to vařit s kouskem skořicového svitku. V borůvkové verzi jsem vynechala puding, bylo to dost husté samo.
Další dávka byla s vodou opět sníženou, bez pudingu, čistě jablečná, ale se spoustou koření (hřebíček, badyán, skořice) a s třtinovým cukrem.
Pak jsem udělala broskvovou, tam jsem nechala vodu i puding, akorát jsem do jablek vyklopila a rozmixovala sklenici kompotovaných broskví.
A pak ještě vanilkové jablko, kde zůstala opět voda i puding a navíc přibyly ještě dva balíčky vanilkového cukru.
V létě jsem vyrobila broskvovou, kde jsem 75% jablek nahradila čerstvými broskvemi.
A můžete přidat jahody, maliny, meruňky... čerstvé, mražené nebo kompotované, co vám chutná, co vás napadne, puding vyměnit za smetanový, kombinovat s různými druhy cukrů a koření, protože loupat a krájet jablka je hrůza, ale tahle část je na tom to zábavné =)