Hrachové karbanátky s uzeným masem

05.02.2012 11:57

 

 

Neustále listuji knihou Marie-Janků Sandtnerové a oba zkoušíme další a další recepty, protože tam skoro všechno vypadá jako dobrota od babičky =) Ta knížka je poklad!

Mamka mi v řeznictví v jejich městečku koupila kus uzených žeber a okamžitě bylo jasné, co s nimi. Nejprve uvařit a z vývaru jsem udělala polévku. Pak maso obrat (a že ho bylo, část je v mrazáku schovaná do knedlíků) a k obědu byly tyhle skvělé karbanátky. Nejsou nijak náročné, nejvíc času zabere obrat maso, ale můžete použít i plátek uzeného, nebo jak píše Sandtnerová, šunku. S uzenými žebry ale vyšlo obojí, karbanátky i polévka, celkem asi na šedesát korun a byl z toho jeden oběd a polévka k lívanečkům na druhý oběd. Levně a dobře to opravdu jde =)

 

Recepty z této knihy sem budu psát v dnes používaných mírách.

Pro pět osob potřebujete:

 

  • 200 g zeleného hrachu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetku majoránky
  • 20 g másla
  • 20g cibule
  • 60 g vařeného uzeného masa, nebo šunky
  • 1 střední brambor
  • 1 vejce + 1 na obalování
  • celkem asi 140 g strouhanky
  • sádlo nebo olej na smažení

 

 

Připravíte:

 

Hrách si namočte nejlépe večer před vařením, bude pak rychleji hotový.

Uvařte si brambor. Cibulku nakrájejte na jemno a usmažte na másle dozlatova.

Uvařený hrách prolisujte (rozmačkala jsem ho vidličkou na kaši), přidejte sůl, pepř, majoránku, usmaženou cibulku, jemně nastrouhaný brambor, vejce a namleté, nebo hodně na jemno nasekané maso. Vše dobře promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou, tak, aby karbanátky držely pohromadě.

 

Z hmoty udělejte stejně velké karbanátky, potřete je rozšlehaným vajíčkem po obou stranách a obalte ve strouhance. V rozpáleném sádle je rychle usmažte dozlatova. (Na smažení jsem použila slunečnicový olej a přidala do něj asi lžíci sádla).

Sandtnerová doporučuje podávat se špenátem nebo se zelím, my si je dali s chlebem a hořčicí, jsou skvělé =)