Hrachové karbanátky s uzeným masem
Neustále listuji knihou Marie-Janků Sandtnerové a oba zkoušíme další a další recepty, protože tam skoro všechno vypadá jako dobrota od babičky =) Ta knížka je poklad!
Mamka mi v řeznictví v jejich městečku koupila kus uzených žeber a okamžitě bylo jasné, co s nimi. Nejprve uvařit a z vývaru jsem udělala polévku. Pak maso obrat (a že ho bylo, část je v mrazáku schovaná do knedlíků) a k obědu byly tyhle skvělé karbanátky. Nejsou nijak náročné, nejvíc času zabere obrat maso, ale můžete použít i plátek uzeného, nebo jak píše Sandtnerová, šunku. S uzenými žebry ale vyšlo obojí, karbanátky i polévka, celkem asi na šedesát korun a byl z toho jeden oběd a polévka k lívanečkům na druhý oběd. Levně a dobře to opravdu jde =)
Recepty z této knihy sem budu psát v dnes používaných mírách.
Pro pět osob potřebujete:
- 200 g zeleného hrachu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetku majoránky
- 20 g másla
- 20g cibule
- 60 g vařeného uzeného masa, nebo šunky
- 1 střední brambor
- 1 vejce + 1 na obalování
- celkem asi 140 g strouhanky
- sádlo nebo olej na smažení
Připravíte:
Hrách si namočte nejlépe večer před vařením, bude pak rychleji hotový.
Uvařte si brambor. Cibulku nakrájejte na jemno a usmažte na másle dozlatova.
Uvařený hrách prolisujte (rozmačkala jsem ho vidličkou na kaši), přidejte sůl, pepř, majoránku, usmaženou cibulku, jemně nastrouhaný brambor, vejce a namleté, nebo hodně na jemno nasekané maso. Vše dobře promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou, tak, aby karbanátky držely pohromadě.
Z hmoty udělejte stejně velké karbanátky, potřete je rozšlehaným vajíčkem po obou stranách a obalte ve strouhance. V rozpáleném sádle je rychle usmažte dozlatova. (Na smažení jsem použila slunečnicový olej a přidala do něj asi lžíci sádla).
Sandtnerová doporučuje podávat se špenátem nebo se zelím, my si je dali s chlebem a hořčicí, jsou skvělé =)