Gâteau de pêches (broskvový koláč z provensálské kuchyně)
Na koláč můžete použít broskve, nebo nektarinky, nektarinky mají jemnější slupku a není třeba je loupat (já ale neloupala ani broskve a vůbec nám to nevadilo). Koláč neobsahuje žádnou mouku, krom trošky kukuřičné a konzistencí je díky mandlím takový nákypovitý, je krásně šťavnatý. Podávat ho můžete teplý, ale i vychladlý je neodolatelný.
Na formu o průměru 23 cm potřebujete:
-
4 velké, zralé, ale pevné broskve, nebo nektarinky
-
3 vejce
-
100 g cukru krupice
-
200 ml smetany ke šlehání
-
1 vrchovatou lžíci jemné kukuřičné mouky
-
1 a ½ lžičky kypřícího prášku
-
150 g mletých mandlí
-
25 g másla
-
máslo a mouka, na vymazání a vysypání plechu, nebo pečící papír
Pokud chcete loupat, ponořte broskve na 2 minuty do vařící vody a pak je přendejte do studené. Slupka by měla jít snadno dolu.
Broskve, nebo nektarinky vypeckujte a nakrájte každou na 10-12 klínků.
Troubu předehřejte na 190 °C.
Formu vymažte a vysypejte, nebo vyložte pečícím papírem (to je jistější, aby šel koláč dobře vyndat)
Vejce a cukr šlehejte elektrickou metlou asi pět minut, směs by měla být nadýchaná a světlá.
Pak přidejte smetanu, kukuřičnou mouku, kypřící prášek a mandle a promíchejte, aby se vše spojilo.
Na pánvi rozehřejte máslo a klínky ovoce na něm opékejte, aby lehce zezlátlo. Asi 3 minuty. Pak ho rozložte na papírové ubrousky a nechte zchladnout.
Polovinu těsta nalijte na dno formy.
Na těsto rozmístěte klínky broskví, nebo nektarinek a zalijte druhou polovinou těsta.
Pečte 25 minut a potom teplotu snižte na 160 stupňů a ještě 15-20 minut dopékejte. Vyzkoušejte propečenost špejlí.