Gâteau de pêches (broskvový koláč z provensálské kuchyně)

24.08.2012 17:07

 

 

Na koláč můžete použít broskve, nebo nektarinky, nektarinky mají jemnější slupku a není třeba je loupat (já ale neloupala ani broskve a vůbec nám to nevadilo). Koláč neobsahuje žádnou mouku, krom trošky kukuřičné a konzistencí je díky mandlím takový nákypovitý, je krásně šťavnatý. Podávat ho můžete teplý, ale i vychladlý je neodolatelný.

 

Na formu o průměru 23 cm potřebujete:

 

  • 4 velké, zralé, ale pevné broskve, nebo nektarinky

  • 3 vejce

  • 100 g cukru krupice

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 1 vrchovatou lžíci jemné kukuřičné mouky

  • 1 a ½ lžičky kypřícího prášku

  • 150 g mletých mandlí

  • 25 g másla

  • máslo a mouka, na vymazání a vysypání plechu, nebo pečící papír

 

 

Pokud chcete loupat, ponořte broskve na 2 minuty do vařící vody a pak je přendejte do studené. Slupka by měla jít snadno dolu.

Broskve, nebo nektarinky vypeckujte a nakrájte každou na 10-12 klínků.

Troubu předehřejte na 190 °C.

Formu vymažte a vysypejte, nebo vyložte pečícím papírem (to je jistější, aby šel koláč dobře vyndat)

Vejce a cukr šlehejte elektrickou metlou asi pět minut, směs by měla být nadýchaná a světlá.

 

Pak přidejte smetanu, kukuřičnou mouku, kypřící prášek a mandle a promíchejte, aby se vše spojilo.

Na pánvi rozehřejte máslo a klínky ovoce na něm opékejte, aby lehce zezlátlo. Asi 3 minuty. Pak ho rozložte na papírové ubrousky a nechte zchladnout.

Polovinu těsta nalijte na dno formy.

Na těsto rozmístěte klínky broskví, nebo nektarinek a zalijte druhou polovinou těsta.

 

Pečte 25 minut a potom teplotu snižte na 160 stupňů a ještě 15-20 minut dopékejte. Vyzkoušejte propečenost špejlí.