dýňový cheesecake
Můj první cheesecake! Peču pořád něco, ale na cheesecaky ještě nedošlo. Nevím proč a zjišťuju, že to byla velká chyba =D Inspiraci k tomuto jsem našla v gurmetu, recept jsem si ale trochu přebudovala, poupravila množství, neb vyrábět hromadu dýňového kompotu se mi nechtělo, vyměnila cukry, vynechala polevu...
I teď při psaní si tu oranžovou lahodu užívám. Cheesecake z dýně není vůbec složitý (nejvíc mi dalo zabrat porcování dýně), nezabere moc času.. a příští týden abych ho upekla znovu =)
Na korpus:
- 1 balení čokoládových bebe sušenek
- 50 g másla
na náplň:
dýňové pyré:
- ¾ hrnku cukru krystal a 1a1/2 hrnku vody
- 1 rolička skořice
- kousek vanilkového lusku
- 2 hřebíčky
- ½ badyánové hvězdičky
- 2 hrnky na kostičky pokrájené dýně
- (do náplně přijde 425 g hotového pyré, mě ještě troška zbyla na snězení)
ostatní:
- 250 g mascarpone (to je jedna krabička)
- ½ hrnku jemného třtinového cukru (příště zkusím trochu cukru nahradit medem)
- špetku soli
- špetku směsi mleté skořice a hřebíčku
- 3 vejce
Nejprve rozporcujte dýni, vyjměte semínka, oloupejte slupku. Dužinu nakrájete na kostičky.
Cukr s vodou a kořením přiveďte v kastrůlku k varu a pak přidejte dýni. Vařte odklopené, aby dýně změkla a voda se vyvařila natolik, aby zbyl jen hustý sirup.
Uvařenou dýni promixujte i se sirupem několika pulzy v mixéru. Nechte vychladnout.
Na korpust rozdrobte sušenky. Dobře to jde paličkou z hmoždíře přímo v misce. Poslouží určitě i palička na maso, neroztloukejte, stačí tlačit a třít.
Máslo rozpusťte a přidejte k sušenkám, promíchejte rukama (bude to drobenkovité).
Stěny dortové formy vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, dno vyložte pečícím papírem.
Korpusovou směs rozprostřete do formy a upěchujte rukou, kraje udělejte vyšší.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů a předpečte sušenkový korpus asi 5 minut.
Mezitím ušlehejte mascarpone s cukrem, solí a kořením, po jednom zašlehejte vajíčka a nakonec dýňové pyré.
Náplň nalijte na předpečený korpus a pečte asi půl hodiny.Povrch náplně bude na dotek připomínat povrch vychladlého pudingu. Nechte koláč úplně vychladnout.
Pokud chcete, můžete cheesecake ještě polít čokoládovou polevou. Já ho nechala jen tak samotný, korpus je čokoládový dost a nechtěla jsem přerazit jemnou chuť náplně.
Dobrou chuť!