dýňová polévka

08.12.2011 15:06

 

Asi před dvěma lety jsem domů dovalila obrovskou dýni a zkusili jsme udělat snad všechno, co z dýně udělat jde. Samozřejmě také polévku, jenomže nebyla nic moc a od té doby na dýni znovu nedošlo. Až do té doby, než jsme na návštěvě u Piškotích rodičů (nevím, kam na ty recepty chodí) ochutnali jinou dýňovou polévku. Jak ta první byla mdlá, tak tahle má říz, je nádherně hustá, krémová, trochu ostrá, té se nějak nemůžu nabažit =) Takže bych se ráda podělila o recept. Čím víc je zima, tím víc přijde k chuti...

 

 

potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci kari
  • kousek másla
  • kousek zázvoru, tak o objemu jedné lžíce
  • 2 střední jablka
  • dýni o objemu zhruba 4 těch jablek
  • citronová šťáva
  • asi 1l vývaru
  • smetanu (na zjemnění a ozdobu)

 

připravíte:

Dýni oloupejte, zbavte semen a pokrájejte na kostičky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte stejně jako dýni a zakapejte citronovou šťávou.

Cibuli na jemno nakrájejte, zázvor oloupejte a jemně nastrouhejte, česnek utřete, nebo také nastrouhejte. Všechny tři věci opečte pár minut na másle společně se lžící kari koření.
Pak na opečenou směs přidejte nakrájená jablka a dýni. Zalijte vývarem a nechte uvařit do měkka.

Když je dýně měkká asi jako uvařená brambora, polévku rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete extra jemnou, dá se ještě přepasírovat, ale to jsme nedělali, byla hladká dost i jenom umixovaná.
Dle chuti dosolte.
Na talíři ozdobte smetanou, není jen na ozdobu, ale polévku také krásně zjemní.