Cibulový koláč, věc přímo zázračná a zázračně jednoduchá, kterou jsme odposlechli z nějakého kuchařského pořadu, bohužel už si nevzpomenu z jakého, takže bez zdroje (těsto jsme použili to co děláme na pizzu) s kořeny z francie (to v tom pořadu říkali) a těžce návykový:
potřebujete na těsto:
Droždí rozdrobte do vody a hezky rozmíchejte, pak zpracujte s moukou a olejem na hladké tuhé těsto (doručuji vodu s droždím přilévat postupně, kdyby se to moc matlalo, nemusíte dolít všechnu, ale mělo by to být akorát). A nechte ho kynout hezky na dvojnásobný objem. Pak ho rozválejte na 2 tenké placky libovolného tvaru, kruhová je vzhledná, podivný nepravidelný mnohohran s cípy snažší.
na náplň, či oblohu:
Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka tak, aby se pak rozpadla na jednotlivé půlkroužky. Slaninu nakrájejte na proužky a nechte na pánvi pustit tuk, pak na přidejte cibuli a opékejte až změkne. Chvíli před koncem přidejte trošku (opravdu trošku, pár jehliček) rozemnutého rozmarýnu. Užijte si vůně.
Každou placku potřete ½ zakysané smetany a rozdělte na ně cibulovo slaninovou směs. Můžete osolit, opět jen lehce. A pečte v troubě na 200 stupňů dokud okraje těsta nezrůžozlátnou a cibulka se slaninou se neopeče.
Je skvělý, dám si ho kdykoli raději než pizzu =) a vůbec netuším, jestli to v tom kuchařském pořadu říkali zrovna takhle, ale co, funguje to skvěle =)