carbonara
První recept, na který jsme použili domácí těstoviny byl tento (proto jsou špagety na fotce takhle po dvou, nejsou slepené, ale protože jsme ještě neměli vychytanou hustotu těsta, lezly takhle pospolu ze strojku) a nevím, jestli to bylo úpravou, nebo chutí čerstvých těstovin, ale bylo to dokonalé jídlo! =)
Taky jsme zjistili, že těstoviny carbonara z většiny restaurací prostě carbonara nejsou.. že se podnik může tvářit jak chce Italsky, ale špagety ve smetaně prostě nejsou to "ono". Přitom recept je úplně snadný!
potřebujete (na 4 porce)
- 100 g sušené slaniny (nebo hodně masité a dobré anglické slaniny, sušená chutná jinak, ale obě varianty jsou moc dobré)
- 50 g sýra pecorino (nebo parmazán, gran moravia..)
- 2 vejce
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- špagety na 4 porce (na každého kolem 100g)
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- sůl a pepř
Důležité je správně uvařit špagety, proto dejte vařit větší množství vody, hodně ji osolte a špagety vložte do vroucí vody a uvařte, aby zůstaly pevné, al dente.
Zatímco se ohřívá voda na těstoviny, oloupejte česnek a stroužky rozmáčkněte. V hluboké pánvi nechte rozehřát máslo. Slaninu nakrájejte na nudličky a spolu s česnekem na oleji opékejte, aby byla slanina křupavá. Česnek pak vyndejte a vyhoďte (stačí jím pouze takto ochutit máslo).
Vajíčka, smetanu a polovinu nastrouhaného sýra spolu rozšlehejte, opepřete.
Do pánve ke slanině přidejte uvařené těstoviny. Nemusí být příliš okapané, trocha vody vůbec nevadí. Promíchejte se slaninou, odstavte z plotýnky. K těstovinám pak přilijte vaječnou směs a pomocí dvou vidliček, nebo kleští špagety zvedejte a pouštějte zpět do pánve, aby se obalily omáčkou, ta by se měla díky teplu zpevnit, nikoli ale srazit! Ochutnejte a případně dosolte.
Podávejte posypané zbytkem sýra.